A blogról

Komoly és komolytalan, helyenként öncélú morfondírozások az "elveszettnek" titulált generációt (Y generációt) érintő kérdésekről.

Facebook

Utolsó kommentek

Elveszett generáció

Komoly és komolytalan, helyenként öncélú morfondírozások az "elveszettnek" titulált generációt (Y generációt) érintő kérdésekről.

2013.04.12. 22:54 elveszett generáció

Hülye kérdések az állásinterjún: három rossz tulajdonság

Az első, de biztosan nem az utolsó poszt a témában, mivel a vissza-visszatérő álláskeresés kálváriája a „csesztetett" nemzedék tagjainak egyik ismérve. Éppen úgy, ahogy a vissza-visszatérő, ostobának tűnő - igazából „álfurmányos", félrevezető - kérdések ismérvei a jellemzően multis állásinterjúknak. Ezek közül személyes kedvencem a következő:

„Melyek az Ön gyengeségei? Sorolja fel három rossz tulajdonságát!" 

Ha szerencsés vagy csak három, ha peches, akkor öt olyan negatív jellemvonásodat kell megszülnöd, amiket vadidegen emberek előtt is felvállalsz. Rendben. Végül is az önreflexió hasznos dolog. Senki sem tökéletes, és ezzel jó, ha mindenki tisztában van. Na, de az igazság ebben a helyzetben nyilván nem nyerő, elvégre nem pszichológushoz jöttem, és gyónni sem itt fogok. Különben is miért lenne feltétlenül köze akár egy rossz tulajdonságomnak is ahhoz, hogy jó multi rabszolga lennék-e vagy sem?! Miért ne lehetne a hónap dolgozója a magánéletben egy vadállat? Sose hallottunk még ilyenről, igaz?

Próbáljuk megoldani a problémát józan paraszti ésszel! Vegyünk egy olyan - emberi értelemben - negatív sajátosságot, ami munkáltatói szemmel nézve pozitív. 1. Munkamániás. Ejj, ez de elcsépelt! Ráadásul még erőltetett is. 2. Maximalista. Közhely, közhely. Állítom, hogy tíz álláskeresőből - na meg női magazinból és HR portálból - nyolc ezzel rukkol elő. 3. Túl jószívű/kedves/megértő/segítőkész/türelmes stb. A lista szinte a végtelenségig bővíthető. (Ez a módszer nem ajánlott. Volt alkalmam tesztelni egy előreláthatóan sikertelen kimenetelű interjún, de nem értették a tréfát.)

állásinterjú.jpg

Nem csoda, hogy nem megy a megfejtés. Hiszen az egész egy nagy hazugság. Ne hidd, Kedves Munkavállaló, hogy csak te kamuzol az állásinterjún. A munkáltató is vetít. A kérdés maga a megtévesztés. Az alábbi idézetből  (egy szakmabeli javaslatából) kiderül, hogy az interjúztató valójában nem rossz tulajdonságok felsorolását, hanem fejlesztendő területek (képességek, készségek, kompetenciák) kifejtését várja el a gyanútlan álláskeresőtől. DE AKKOR MIÉRT NEM ÍGY TESZI FEL A KÉRDÉST???

Az is gyönyörű, amikor a HR-es tanácsolja azt, hogy terelj, meg ferdíts. Persze az sem árt, ha smúzolsz is egy kicsit...

/.../

Háromféle jó válasz létezik

A) Az egyik, hogy egy olyan fejlesztendő területet hozol, amin jelenleg is tudatosan dolgozol.

Például: “Bár korábban folyékonyan beszéltem angolul, az elmúlt öt évben az angol tudásom kicsit megkopott. Éppen ezért három hónapja angol tanfolyamra járok, és intenzíven dolgozom azon, hogy újra magabiztosan tudjam használni a nyelvet.” /.../

B) Másik jó – és talán szélesebb körben ismert – válasz, ha egy olyan dolgot hozol példaként, ami valójában pozitív.

Például egy telefonos ügyfélszolgálati munkatárs mondhatja, hogy:

“Nekem fontos, hogy az ügyfél mindig elégedetten tegye le a telefont, és ezért hajlamos vagyok néha több időt is a problémájára szánni. Persze tudom, milyen fontos, hogy megfelelő számú hívást tudjak fogadni, ezért tudatosan figyelek arra, hogy ilyen időtúllépés tényleg csak kivételes, igen problémás esetekben forduljon elő.”

Ez a “fejlesztendő” tulajdonság valójában egy nagyon elkötelezett ügyfélszolgálati hozzáállást tükröz, ami az egyik legfontosabb előny ebben a munkakörben. /.../

C) Egy olyan tulajdonságot említesz fejlesztendőként, ami teljesen független a megpályázott munkakörtől, és lehetőleg az interjúztató szakterületétől is.

Például, ha valaki egy informatikai fejlesztő állásra pályázik, és az interjúztató mondjuk egy személyzetis és egy IT menedzser, akkor megemlítheti a jelölt, hogy

“A számvitelhez sajnos nem értek eléggé, az adóbevallásomat is mindig az anyósom készíti el. De a nyugdíjrendszer változása miatt szeretnék ezzel jobban képbe kerülni.”

Ez a válasz még talán valamiféle szimpátiát is kivált, ha az interjúztatók is hasonló cipőben járnak.

Egy fontos szabály van a negatív tulajdonságoknál: olyan dolgot soha ne hozz fejlesztendő területként, ami fontos elvárás a munkakörrel kapcsolatban.

Baráti üdvözlettel:

András

Forrás: Gerilla Önéletrajz, http://www.gerillaoneletrajz.hu/blog/ezt-az-allasinterju-kerdest-utaljatok-a-legjobban/

Hát köszönöm, András! Nélküled valóban elveszett lennék.

Üdv:

Hadzsász Valéria

6 komment · 1 trackback

Címkék: álláskeresés állásinterjú hülye kérdés multi rabszolga rossz tulajdonság HR-es csesztetett nemzedék


A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettgeneracio.blog.hu/api/trackback/id/tr475217866

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hülye kérdések az állásinterjún: három rossz tulajdonság 2013.04.12. 22:54:50

Az első, de biztosan nem az utolsó poszt a témában, mivel a vissza-visszatérő álláskeresés kálváriája a „csesztetett" nemzedék tagjainak egyik ismérve. Éppen úgy, ahogy a vissza-visszatérő, ostobának tűnő - igazából „álfurmányos", félrevezető - ké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kennyking 2013.04.13. 12:41:22

Nincs nagyobb marhaság, mint az állásinterjú.

Globetrotter2014 2013.04.13. 16:41:56

@kennyking: attól függ. HA nincs protekciód akkor pl nagyon hasznos lehet :)

Amúgy a poszt nagyon jó annak akit még nem mutattak be a spanyol viasznak :)

Én is valami hasonló válasszal készültem fel, és meg is kérdezték az egyik előszűrő HRes interjún....

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.13. 21:06:35

Akinek van elég pénze az nem jár állásinterjúra.

3 rossz tulajdonságom? Pénz, pénz, pénz.

01234567 2013.04.14. 00:48:07

Nincs munkahely, ezért lehet szívatni az embereket. Konkrétan most győződtem meg arról a gyakorlatban is, hogy még a konkrét céges álláshirdetések is 50%-ban szívatások, igazán nem is kell senki, csak szórakoznak egy jót.
Nekem eddigi leghülyébb, gusztustalanabb kérdések:
Mellettünk még hány helyre adta be a jelentkezését?
Ha felvesszük, de a kezdésig kap egy több fizetést ígérő ajánlatot mit tesz?
Család centrikus?
Nyáron el szokott menni szabadságra?
Mennyire fontos önnek a munka?
Ha aznap tudja meg, hogy túlóráznia kell, hogyan reagál?
Van gyereke?
Párkapcsolatban él? Milyenben, házasság, élettársi, vagy csak barátnője van? (itt konkrétan majdnem azt mondtam: "Anyádat b@szom.")
Tervezi hogy a közeljövőben külföldre megy dolgozni?
Hosszú távon gondolkodik ezzel a munkahellyel kapcsolatban?
..volt még, csak sokat elfelejtek...

01234567 2013.04.14. 00:52:25

A "nyáron el szokott menni szabadságra?" kérdést azért írtam ide, mivel a fosfej azzal toldotta meg, milyenek az emberek, sírnak nincs munkájuk, meg pénzük, aztán meg nyaranta külföldre mennek szabadságra, ezért nem tudták pl tavaly nyáron is a feladatokat teljesíteni, mert sokan akkor mentek szabadságra...
süti beállítások módosítása