A blogról

Komoly és komolytalan, helyenként öncélú morfondírozások az "elveszettnek" titulált generációt (Y generációt) érintő kérdésekről.

Facebook

Utolsó kommentek

Elveszett generáció

Komoly és komolytalan, helyenként öncélú morfondírozások az "elveszettnek" titulált generációt (Y generációt) érintő kérdésekről.

2013.08.12. 03:32 elveszett generáció

Top 10: a legimponálóbb mindennapi brit dolgok

Álljon itt a korábbi lista szigorúan szubjektív folytatása a pozitívumokkal:

 10. Az újdonság varázsa 

Igaz, hogy a világ bármely másik pontján magával ragadhat ez az érzés, de a kezdő bevándorlóra jellemző, hogy euforikusan örömködik minden új dolog felett Britföldön is. Legyen az a baloldali közlekedés csodája, egy festői szépségű walesi táj, mini fesztivál feeling a londoni Camdenben, relaxálás a Regent's Parkban, egy jó cider (na nem az a két márka, amelyik otthon kapható) egy liverpooli pubban, vagy az első bevásárlás élménye bármelyik brit üzletben. Sőt! Még az idővel irritálóvá váló dolgok is kedvező színben tűnnek fel kezdetben. ***SPOILER: Utálok ünneprontó lenni, de a mágia nem tart örökké és véget ér, ahogy mindehhez hozzászoksz. SPOILER VÉGE***

 9. Tömegközlekedés 

Tisztább, pontosabb, átláthatóbb, szervezettebb, kiterjettebb tömegközlekedési hálózat, mint mondjuk a jó öreg BKK és MÁV együttvéve. Néhány imponáló részlet: Minden vonatállomáson és minden vonaton nemcsak a végállomást, de a megállók nevét is láthatod és minden további információt, amire még szükséged lehet. A híres londoni Oyster rendszernek köszönhetően nem kell kötekedni az ellenőrökkel. A metrón, az overgroundon és a vonaton nem ciki az utastársak által otthagyott napilapokat olvasgatni. Hazajövet már nem sokallod a teljes árú BKK bérlet árát, mert a brit tömegközlekedés helyi viszonylatban is drága.

 8. Időjárás (Pro): enyhébb tél 

Keveset promózzák, pedig a brit időjárásnak van előnye is. Ki hiányolná az életéből a fagyos mínuszokat?! Főként a -20 fokokat. Pontos földrajzi helyzettől függ persze, de a tél enyhébb és kevesebb havazással jár, ha jár egyáltalán. (Skócia északi része kivétel.) Front: az nincsen. Hálát adsz az égnek azért a néhány langyosabb hónapért és migrénmentes időszakért.

 7. Átláthatóbb ügyintézés 

A mindent szájbarágásnak (ami később a bevándorló tompulásához vezethet) itt köszön vissza az a nagy előnye, ami megkönnyíti az ügyintézéssel (NI number, regisztrálás GP-hez/házi orvoshoz stb.) kapcsolatos kezdeti nehézségek feldolgozását, illetve a magyar megfelelőktől eltérő dolgok megértését. Sokszor még gyorsabb is, bár ügy típusa és helyszíne válogatja. Megkedveljük.

 6. Kaja (Pro): nemzetek konyháinak,termékeinek elérhetősége 

Sokan szidják a a brit konyhát, pedig szerintem alapjában véve nem olyan rossz. Nyilván van jobb is, de például egy házi készítésű Sunday roastért bármikor eladnám a lelkem. Aki ezzel nincs így, az sem marad éhen, mivel az emigránsokkal érkező különféle (szinte valamennyi) nemzeti ételhez, termékhez könnyen hozzá lehet jutni. Könnyebben, mint kis hazánkban. Így mindenki találhat kedvére való „pótlékot" magyar kedvence helyére. (Bár azok sem beszerezhetetlenek, csak megfelelő helyen kell keresgélni.) Ha a Túró Rudi mégsem lenne elérhető, akkor van helyette ezerféle más földi jó, teszem azt, sajttorta vagy ecetes csipsz... ki mire tud rákattanni. Beléjük szeretsz és hazatérve hiányolod új favoritjaidat.

Sunday roast.jpg

 5. Gyalogos a zebránál  

Míg itthon a gyalogos gyakran malmozásba kezd, hogy elfoglalja magát és megóvja életét mielőtt lelépne a járdáról, addig Britföldön az autósnak, ha járókelőt lát a zebránál, az valóban azt jelenti: Állj! Olyannyira, hogy amikor a magyar bevándorló rutinosan lecövekel a zebra előtt, a brit sofőr már messziről integet, hogy haladjunk már. (Vigyázat! Viszont, ha olyan helyen kelnénk át, ahol nincs zebra, akkor nem veszik le a lábukat a gázpedálról.) Egyetlen veszélye, amikor a hazalátogató emigráns - brit gyalogos rutinnal és a baloldali közlekedésre átállva - a biztonságérzet magabiztos mámorában megy át a hazai zebrán. Ekkor jó esetben csak jó nagy meglepetés, rosszabb esetben inkább bele se gondoljunk, hogy mi érheti. Take care! Noha a brit zebrán való átkelés jó dolog, mégis időbe telhet, mire megszokod, mert gyanakvóan fogadod.

 4. Egészségügyi ellátás: ingyenes gyógyszerek, tanácskérő vonal 

WTF?! Walesben és Skóciában - egyébként még Észak-Írországban - minden gyógyszer, amit az orvos ír fel, ingyenes az odaemigráló regisztráltaknak is. Nem kell fizetni a recept után, mint Angliában. Egyébként az angol országrészen is lehet spórolni  például a fogamzásgátló tablettákon, illetve egyes betegségek, korosztályok, élethelyzetek esetén itt is ingyenes a gyógyszer (részletek angolul itt). Imponáló s egyben megnyugtató, hogy van egy olyan tanácskérő/elsősegély vonal, amit cinkes, de még nem életveszélyes helyzetekben NONSTOP tárcsázhatsz. A vonal másik végén egy nővér ül, aki útmutatást ad, hogy hogyan kezeld a szituációt, ill. szükséges-e orvoshoz menned a problémáddal. A NHS Directtel konzultálni egyáltalán nem ciki. A britek olyan gyakorlottan hívják, mintha csak pizzát rendelnének, ilyen bajokkal: "Elrontottam a gyomrom, mit tegyek?"; "Még nem ment le a lázam, menjek-e orvoshoz?"; "Elvágtam a lábam, segítség!" De azért kint sem éri meg betegnek lenni. Jó egészséget! (Az egészségügyi ellátásnak - pl. egyes orvosok hozzáértésével kapcsolatban - úgy hírlik akadnak árnyoldalai is, de jelen sorok írójának a hátrányokhoz hál' Istennek nem volt szerencséje.) 

NHS direct.jpg

 3. Szelektív hulladékgyűjtés ösztönzése  

Britföld nem minden pontján ugyan, de egyre terjed az a művelet, amikor a szemétszállítók - nevelő célzattal - a ház előtt hagyják a szelektíven - kétfelé - szét nem válogatott hulladékokat. Hogy ebben mi a jó? Bár nem kedvelem, amikor Állambácsi papásat játszik, de amikor ezt valaki más életének védelmében teszi - legyen az a „Földanya" - akkor az atyáskodás mégiscsak jogos. Megszokandó.

 2. Kedvesség 

Még akkor is, ha tudhatjuk, hogy nem minden brittől szívből jövő, kinek ne esne jól egy kedves mosoly vagy néhány szívélyes szó? Jöjjön az egy random sétálótól egy parkban, aki megjegyzi, hogy "Milyen szép napunk van!", egy segítőkész útbaigazítótól vagy egy kedves biztonsági őrtől, aki freaknek néz, ha belépés előtt meg akarod mutatni neki egy másik T*scoban vásárolt dolgaidat. Bunkók  persze mindenhol akadnak szerte a nagyvilágban, de viszonylag kevesebb példány tengődik belőlük odakinn. Általában még ők is udvarias kommunikációval kompenzálják taplóságukat. Mindig kedvére való az embernek, ha nem úgy beszélnek vele, mint egy darab fekáliával- ahogy az esetenként megtörténik a szolgáltató és a vendég/ügyfél részéről egyaránt egy keletebbre fekvő országban. A britek kedvessége eltanulandó. (Kivétel: Nem dőlök kardomba, ha a „gentlemanek" nem nyitják ki előre az ajtót, de hogy még rám is csapják, az valóban fájó.)

 1. Több munkalehetőség 

Surprise! Surprise! Gondolom nem fordulsz le a székről meglepetésedben, Kedves Olvasó. Válság ide, „elveszett" generációs nehézségek oda, Britföld nagyobb térség több munkahellyel. Természetesen a több álláslehetőség nem feltétlenül egyenlő az ideális munkával. De ezt már tényleg ember kitartása/tehetsége/szerencséje/sorsa válogatja. A több munkalehetőség mindenesetre sokat nyom a latban.

keep-calm-and-carry-on.png

Témát záró poszt következik a két listán nem szereplő furcsa mindennapi brit dolgokkal...

Miss Volly

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar brit jó dolog Top10 külföldön élés


A bejegyzés trackback címe:

https://elveszettgeneracio.blog.hu/api/trackback/id/tr185448524

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Top 10: a legimponálóbb mindennapi brit dolgok 2013.08.12. 03:32:59

Álljon itt a korábbi lista szigorúan szubjektív folytatása a pozitívumokkal:  10. Az újdonság varázsa  Igaz, hogy a világ bármely másik pontján magával ragadhat ez az érzés, de a kezdő bevándorlóra jellemző, hogy euforikusan örömködik minde...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása